Ljungbys muslimer vill inte ha böneutrop

Hem Fokus Ljungbys muslimer vill inte ha böneutrop
Ljungbys muslimer vill inte ha böneutrop
I februari publicerades uppgifter om att Växjös muslimer ansökte om att få ha böneutrop från moskén i Araby, en förort till Växjö. Stiftets biskop Fredrik Modéus välkomnade ansökan. Men Abdelhak Lahouarichri, som är vice ordförande för Muslimska föreningen i Ljungby i Småland, är inte alls glad. Det skriver den kristna tidningen Världen idag och tidningen Smålänningen.

Lahouarichri säger, att ’vi är gäster i det här landet och vill inte ha några kulturkrockar’. Han är rädd att ansökan om böneutrop kommer att slå tillbaka mot muslimerna. Han säger också, att detta visserligen är hans personliga åsikt, men att andra muslimer i Ljungby som han har pratat med håller med. Föreningen i Ljungby kommer inte att ansöka om böneutrop.

Annons

’Jag är medborgare i Sverige, jag måste rätta mig efter svenska lagar’, säger Lahouarichri. Han konstaterar att kristendomen dominerar i Sverige och att det inte passar in i det svenska samhället med böneutrop. Han tycker heller inte, att det går att jämföra kyrkklockor och böneutrop. ’Böneutropen är budskap som skriks ut, det är skillnad’, säger han. I Ljungby sker ropen inne i moskén för att inte störa.

Abdelhak Lahouarichri är rädd att Växjömuslimernas ansökan kommer att spä på misstänksamheten mot muslimer och han är också orolig över att det finns IS-sympatisörer i Sverige. Släktningar till honom dödades i terrordåd i Frankrike. Han menar också, att muslimerna i Sverige borde ta tag i sina egna problem – t ex de som uppstår när man tolkar Koranen på olika sätt.

Slutligen hoppas han att polisen och politikerna ’stramar upp sig’ och att de personer som inte sköter sig får kännbara straff och att ’systemet inte kan utnyttjas av de ohederliga personer som kommer hit’.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!