Stor brist på undersköterskor i äldreomsorgen

Hem Fokus Stor brist på undersköterskor i äldreomsorgen
Stor brist på undersköterskor i äldreomsorgen
Arbetsförmedlingen larmar om stor brist på undersköterskor i äldreomsorgen. Läget anses vara allvarligt, men förväntas förvärras de närmaste åren. Arbetsförmedlingen flaggar för att en allt större del av åldringsvården kommer att läggas på de anhöriga i framtiden.

Bristen på undersköterskor inom äldreomsorgen är ett stort problem, och problemet blir allt större. Stora pensionsavgångar samt allt färre som vill söka sig till vård- och omsorgsyrkena kan enligt Sveriges kommuner och landsting – SKL – leda till en obehaglig situation för landets äldre.

Annons

Trenden är tydlig, enligt både SKL och Arbetsförmedlingen. Framtidens tillgång på undersköterskor kommer inte att räcka till för att bibehålla dagens standard på vård och omsorg. Stora satsningar, genom bland annat KOMVUX, för att få fler undersköterskor anses vara otillräckliga.

Arbetsförmedlingen flaggar för att en allt större del av äldreomsorgen i framtiden kan komma att behöva läggas på de äldres anhöriga.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!