Gravceremoni på Falklandsöarna – 36 år efter kriget

Hem Fokus Gravceremoni på Falklandsöarna – 36 år efter kriget
Gravceremoni på Falklandsöarna – 36 år efter kriget
Måndagen den 26 mars landar ett flygplan på den brittiska flygbasen på Falklandsöarna. Ett stort antal argentinska anhöriga till soldater som stupade i Falklandskriget 1982 besöker öarna för att kunna hedra sina stupade. Genom ett gediget arbete med DNA-identifiering har stort antal tidigare oidentifierade soldater på den argentinska krigskyrkogården utanför Darwin nu identiferats.

På den argentinska krigskyrkogården utanför den lilla byn Darwin på Falklandsöarna finns 230 gravar. I gravarna vilar soldater som stupade under Falklandskriget för snart 36 år sedan. En stor andel av de begravda soldaterna har tills nyligen varit oidentiferade, då de argentinska soldaterna i stor utsträckning saknade namnbrickor. Av de 230 begravda soldaterna var 121 oidentifierade, och på gravplattan vid korset stod bara ”Argentinsk soldat, endast känd av Gud”-

Annons

Efter ett gediget forensiskt arbete har Internationella Röda Korset tillsammans med brittiska och argentinska myndigheter lyckats identifiera 88 av de 121 tidigare oidentiferade begravda soldaterna. Det har skett genom DNA-analyser och andra forensiska metoder. Gravplattorna på de 88 gravarna har ersatts med nya gravplattor med den identiferade soldatens namn.

Måndagen den 26 mars landar ett argentinskt flygplan på RAF Mount Pleasant, den brittiska flygbasen på Falklandsöarna som byggdes efter kriget. På flygplanet finns två anhöriga till varje identifierad soldat samt ett stort antal argentinska dignitärer. Gruppen transporteras sedan till kyrkogården för ceremonier. Gruppen lämnar sedan Falklandsöarna samma dag.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!