Stoppa grundlagsförändringen!

Hem Fokus Stoppa grundlagsförändringen!
Stoppa grundlagsförändringen!
Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) är den yngsta av våra grundlagar. Den togs i bruk 1992. Ett komplement till den gamla tryckfrihetsförordningen, skulle man kunna säga. En anpassning till den nya interaktion på nätet vi såg komma för 25-30 år sedan. Det kan heller inte ha undgått någon att YGL nu är hotad.

Samtliga riksdagspartier – Sverigedemokraterna undantagna – är inne på att förändra YGL. Det måste göras i två riksdagsomröstningar med ett val emellan. Så är det med grundlagsförändringar. Litet för enkelt, kan man tycka. Och det verkar gå upp för allt fler.

Annons

De stora, etablerade medierna verkade till en början eniga med majoriteten i riksdagen och regeringen om att YGL skulle förändras. För drakar som Dagens Nyheter och Aftonbladet handlar det förstås om makten över ordet och problemformuleringsinitiativet. Begränsar man de mindre nyhetsförmedlarnas möjligheter att vara med på agendan, vingklipps ju dessa till förmån för de stora. Drakarna får en konkurrensfördel.

Men nu verkar det, som om allt fler börjar dra öronen åt sig och inse vad som håller på att hända. Börjar man peta på ett ställe i yttrandefriheten, står det inte på innan man petar på nästa. Och nästa. Och sedan har vi fått – direkt eller indirekt – omfattande censurlagar i Sverige.

Med en brutal omskrivning skulle man kunna säga att de stora etablerade media själva har suttit och tvinnat det rep med vilka de kommer att strypas.

Förändringar i YGL handlar om politisk makt, inget annat. Makten över ordet och informationen.

En del riksdagsledamöter, som inte har satt sig in i frågan ordentligt och gjort en analys, kanske tror att de kommer att rösta för något gott. Förändringen är nämligen maskerad och motiverad till ett gott syfte, och den ohämmade för att inte säga aggressiva och ohyfsade debatt vi dessvärre ofta ser – från höger till vänster – på exempelvis sociala media har givit etablissemanget en bra ursäkt att strypa flödet.

Och nu har det gått upp för exempelvis Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen, vad som sker. Den förändring, som regeringen med stödpartiet V driver på och där man har en aningslös(?) Allians med sig, kan vara första steget mot något som även kommer att strypa drakar som Expressen.

Det är i elfte timman, men det kanske ändå är bättre att den verkliga debatten kommer nu och inte ägde rum för ett halvår sedan. Detta måste nämligen bli en valfråga: Stoppa inskränkningen av yttrandefrihetsgrundlagen!

Annons

Vi måste dessutom hitta mekanismer som förhindrar att en generation riksdagsledamöter i princip skall kunna rösta bort våra grundlagar. Och fler partier än Sverigedemokraterna måste säga ’nej’!

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!