’Glad såsom fågeln i morgonstunden…’

Hem Fokus ’Glad såsom fågeln i morgonstunden…’
’Glad såsom fågeln i morgonstunden…’
Lunds Studentsångförening (LSS) – eller kortare Lunds studentsångare – är en manskör i Lund med dryga femtiotalet medlemmar. De sjunger traditionsenligt in våren utanför universitetet i Lund den 1 maj varje år.

SVT har sänt konserten, men skall nu sluta till förmån för andra inslag. Möjligen kan man anta att TV4, som periodvis haft rättigheterna att visa konserten, kommer tillbaka.

Annons

Kören bildades hösten 1831 och är Sveriges näst äldsta ännu aktiva manskör. Under de första åren leddes den av docenten Sven Lovén med Otto Lindblad som medhjälpare och drivande kraft. Från 1836 var Lindblad ensam ledare, enligt källorna.

Körens fasta punkt var sedan slutet av 1800-talet den s k Sångsalen i Akademiska Föreningen, men sedan 2010 håller man – tack vare en tidigare donation – till i Frälsningsarméns gamla lokaler på Magle stora kyrkogata i Lund.

Från sin hemmabas i Lund har man givit sig ut på åtskilliga turnéer både inom Sverige och utomlands, däribland två uppmärksammade framträdanden i USA (1904 och 1947). År 2004 skrev Studentsångarna kontrakt med skivbolaget Naxos och har hittills gett ut en skiva med vårsånger och en julskiva på bolaget.

Inför sitt 175-årsjubileum 2006 kungjorde kören inrättandet av Sveriges näst största musikpris – Lunds Studentsångförenings solistpris.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!