Medlemmar flyr Miljöpartiet

Hem Fokus Medlemmar flyr Miljöpartiet
Medlemmar flyr Miljöpartiet
Miljöpartiet tappar medlemmar. Antalet medlemmar i det gröna regeringspartiet har halverats sedan Miljöpartiet blev en del av regeringen. Den enda historiska motsvarigheten i medlemstapp är när Socialdemokraterna upphörde med kollektivanslutning av LO-medlemmar.

Miljöpartiet har motvind. I flera opinionsundersökningar hamnar partiet under 4%-spärren. Språkrören får generellt dåliga betyg i förtroendeundersökingar. Samtidigt förlorar Miljöpartiet medlemmar snabbt och stort. Sedan valet 2014 har Miljöpartiet tappat hälften av partiets medlemmar.

Annons

År 2014 hade Miljöpartiet cirka 20 000 medlemmar, nu har man strax över 10 000. Partisekreterare Amanda Lind väljer i en intervju med SVT att se Miljöpartiet i ett längre perspektiv tillhör de partier som ökat sitt medlemsantal.

Centern, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna fick fler medlemmar under 2017. Störst var ökningen hos Sverigedemokraterna, som fick nästan 4000 nya medlemmar. Moderaterna och Socialdemokraterna har tappat många medlemmar under mandatperioden, men är inte i närheten av Miljöpartiets tapp.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!