Saudiska kvinnor får visa ansiktet

Hem Fokus Saudiska kvinnor får visa ansiktet
Saudiska kvinnor får visa ansiktet
Nyligen intervjuades den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman i TV-programmet ’60 Minutes’. Han sade då, att saudiska kvinnor inte längre behöver bära den svarta dräkten och slöjan, utan kan klä sig i ljusare plagg och visa ansiktet. Det skriver den tyska tidningen Der Spiegel.

Det har varit en del religiösa protester mot det kungliga påbudet och kvinnor som kastar slöjan får skäll på gatan. Trots lättnaden är Saudiarabien fortfarande en av världens mest religiöst stränga länder.

Annons

Men kungafamiljens vilja är i det närmaste lag och man tror därför inte på några våldsammare protester. I alla fall inte högt.

Den saudiska kungafamiljen är egentligen inte så strängt religiös som den ofta framställs som. Men för att inte förlora makten till religiösa fanatiker inom den stränga form av islam som dominerar landet, har man tvingats kompromissa.

 

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!