Vårdmiss ledde till amputerat ben

Hem Fokus Vårdmiss ledde till amputerat ben
Vårdmiss ledde till amputerat ben
Mora lasarett kritiseras efter av Inspektionen för Vård och Omsorg. En ung talang i ishockey förlorade sitt underben efter att man på lasarettet hade missat utbredningen på kärlskador i den unge mannens ben. Först efter tre dagar och när läget blev akut konstaterade man allvaret i skadan. Då var det försent. Hockeytalangens underben amputerades.

Hockeytalangen hade skadat sitt ben under en utlandsresa. Efter akut omhändertagande utomlands transporterades mannen till hemsjukhuset, lasarettet i Mora. Hockeytalangen hade en fraktur på underbenet. Dessutom misstänkte man kärl- och mjukdelsskador, men betraktade inte skadorna som akuta.

Annons

Tre dagar senare försämrades tillståndet för hockeytalangen. Trots förflyttning till länssjukhuset i Falun och specialistvård misslyckades man med att rädda den unga mannens underben. Underbenet amputerades.

IVO – Inspektionen för Vård och Omsorg – riktar nu stark kritik mot brister i vården på Mora Lasarett. IVO anser att det är anmärkningsvärt att man inte undersökte den unge mannens skador tidigare och mer utförligt.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!