Regering och myndighet struntade i SÄPO:s varningar

Hem Fokus Regering och myndighet struntade i SÄPO:s varningar
Regering och myndighet struntade i SÄPO:s varningar
SÄPO:s varningar för IT-skandalen i Transportstyrelsen var tydliga har det nu visat sig. Det skriver DN. Varken regeringen eller Transportstyrelsens ledning förstod dock vilken fara det handlade om. Det visar ny dokumentation. ’Man verkade inte ta det hela på allvar’, sade dåvarande SÄPO-chefen Anders Thornberg i ett hemligt KU-förhör.

SÄPO skall redan i september 2015 har informerat regeringen Löfven om säkerhetsriskerna på Transportstyrelsen. Detta skedde på Justitiedepartementet där nuvarande statsrådet Ann Linde (s) då var statssekreterare. Hon deltog vid mötet.

Annons

Ann Linde har också vid förhör vidgått att hon var informerad, men såg det hela mer som ett rutinartat tillsynsärende. Detta trots att SÄPO-chefen själv var den som föredrog ärendet. Exakt vad som sades är dock hemligstämplat. Men så mycket framgår, att det inte kan ha varit ett vanligt rutinärende.

Thornberg ’ansåg att det var av vikt att informera om att vi (SÄPO, NB:s anm) avsåg att inleda en tillsyn, att vi var oroliga för att en eventuell utkontraktering skulle kunna innebära att skyddsvärd information skulle kunna komma i fara eller röjas’.

Från hösten 2015 lämnade så SÄPO kontinuerligt information till Justitiedepartementet om hur tillsynen av Transportstyrelsen gick vidare, samt om hur myndigheten försökte minimera skadorna. SÄPO:s samarbete med Transportstyrelsen skall dock ha gått trögt.

SÄPO konstaterade, att Transportstyrelsens säkerhetsskydd inte fungerade och man krävde att ’hela eller valda delar’ av den utlokalisering på andra parter som dittills hade gjorts skulle avbrytas. Detta besked gavs till dåvarande generaldirektören Maria Ågren. Även Ann Linde på Justitiedepartementet informerades, men valde att tona ned varningen. Hon informerade t ex inte dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (s).

Från SÄPO:s sida betraktade man dock varningen som skarp och extraordinär, inte det minsta rutinartad. Men Transportstyrelsen skall inte ens ha svarat på det brev SÄPO skickade. Varningarna diskuterades i stället internt, sade Ågren, men man kontaktade aldrig SÄPO.

SÄPO:s irritation över Transportstyrelsens ignorans ökade steg för steg, i synnerhet som IBM fortsatte att flytta IT-driften utomlands, hanterad av icke säkerhetskontrollerad personal. Tills slut krävde SÄPO-chefen ett möte med generaldirektören Maria Ågren, något som är mycket ovanligt. Men Transportstyrelsens ledning tycks ändå inte ha förstått allvaret utan skall ha skämtat bort SÄPO:s upprepade och explicita varningar.

Ågren sparkades i januari 2017, erkände sig skyldig till ’grov oaktsamhet’ i ett föreläggande och först i höstas – två år efter det att ärendet hade börjat rullas upp – hade Transportstyrelsens IT-drift till fullo flyttats tillbaka till Sverige.

Annons

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!