Transportstyrelsens IT-skandal röjde 30 agenter

Hem Fokus Transportstyrelsens IT-skandal röjde 30 agenter
Transportstyrelsens IT-skandal röjde 30 agenter
I morse skrev NB Nyhetsbyrån om hur regeringen och Transportstyrelsen lät bli att lyssna på SÄPO:s varningar vad det gällde utlokaliseringen av IT-systemet, som IBM fick sköta och lade utanför Sverige. SvD skriver nu om hur 30 agenter med skyddad identitet, verksamma vid Kontoret för särskild inhämtning (KSI) som är en militär underrättelseenhet, därmed röjdes.

När Transportstyrelsen lade ut IT-systemen till IBM i utlandet, röjdes databaser med körkort samt underrättelseagenternas alternativa pass. Uppgiftslämnaren till SvD anser att SÄPO har misskött sig, men att även de socialdemokratiska inrikes- och försvarsministrarna har begått fel. De misslyckades under två års tid med att täta läckorna.

Enligt regeringens utredning har SÄPO agerat långsamt i ärendet och därmed har rikets säkerhet kunnat äventyras. Den dåvarande SÄPO-chefen är numera RPC. Den nye SÄPO-chefen Klas Friberg kommer att svara på frågor i KU under onsdagen.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!