Rekord för det dödliga våldet i Sverige

Hem Fokus Rekord för det dödliga våldet i Sverige
Rekord för det dödliga våldet i Sverige
Inte sedan BRÅ började föra statistik över det dödliga våldet 2002 har det varit mer omfattande än 2017. Det skriver AB. Fler dör än tidigare, eftersom man t ex har övergått från att skjuta i armar och ben till att skott i huvudet. Det menar polisens Nationella operativa avdelning (NOA).

Under 2017 dödades 113 personer, en ökning med sju från 2016. Tre år i rad har det dödliga våldet ökat och den tidigare nedåtgående trenden är därmed bruten. Gänguppgörelser och ren hämnd är förklaringen till ökningen. Man ser också att våldet med skjutvapen har ökat markant – från 30 fall 2016 till 40 fall i fjol.

Annons

I Stockholm handlar det om en fördubbling av det dödliga våldet – från 26 fall 2016 till 50 förra året. Då är de fem terroroffren från Drottninggatan inräknade.

Skjutningarna blir fler och allt svårare att klara upp. Varje fall tar stora resurser. Gängen ser också att risken för att bli tagen av polisen är liten. Vid NOA hoppas man ändå på en minskning framöver. Många ledande gangsters dödas och en del tas också fast.

Omkring 3/4 av det dödliga våldet äger rum i storstadsområdena. Med ’dödligt våld’ avses mord, dråp, barnadråp samt misshandel med dödlig utgång.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!