Broschyr om äktenskap med barn dras in

Hem Fokus Broschyr om äktenskap med barn dras in
Broschyr om äktenskap med barn dras in
Den information från Socialstyrelsen till vuxna som är gifta med barn, som NB Nyhetsbyrån uppmärksammade och skrev om i morse, dras nu in. Detta efter upprörda känslor och krisinkallade chefer på myndigheten. Även berörd minister Lena Hallengren säger sig vara upprörd.

I pressmeddelandet från myndigheten sägs dock, att materialet är framtaget på uppdrag av regeringen för att ’ta fram och sprida information till barn som uppges vara gifta, makar, föräldrar samt andra närstående’. Myndigheten säger också, att informationen utgår från befintlig lagstiftning – att det inte tillåtet att ingå barn- eller tvångsäktenskap i Sverige.

Annons

Sverige tillåter inte, att den som är under 18 år ingår äktenskap här i landet. Enligt gällande lagstiftning är emellertid huvudregeln, att ett äktenskap som är giltigt enligt lagen i det land där det ingicks också civilrättsligt skall erkännas i Sverige. Så långt Socialstyrelsen.

En utredning pågår nu och en ny lag om ytterligare begränsningar kan komma att träda i kraft den 1 januari 2019.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!