Kroatien köper begagnade stridsflygplan – väljer bort Gripen

Hem Fokus Kroatien köper begagnade stridsflygplan – väljer bort Gripen
Kroatien köper begagnade stridsflygplan – väljer bort Gripen
Kroatien väljer att köpa begagnade stridsflygplan från Israel som ersättning för landets bestånd  av Mig-21. Det svenska planet Gripen var länge aktuell som ersättare. Nu kritiserar kroatiska stridspiloter beslutet att välja israeliskt överskott av F 16-flygplan.

Redan 2012 fick Kroatien ett erbjudande att köpa 8 stycken JAS39 C/D av Försvarsexportmyndigheten. Processen att köpa nya stridsflygplan till det kroatiska flygvapnet har sedan dess dragits i långbänk. Sex år senare väljer Kroatien att köpa gamla F 16-flygplan från Israel som landets nya stridsflyg.

Beslutet har redan kritiserats av kroatiska stridspiloter. Man anser förvisso att F 16 är ett bra val, men oroas över det slitage som israeliska stridsflygplan har utsatts för i israelisk tjänst. Piloterna lyfter fram en oro över skenande underhålls- och driftkostnader. De 12 stycken F 16-plan som Kroatien får köpa av Israel för strax över 4 miljarder kronor har varit i tjänst i över 20 år.

 

Fredrik Antonsson

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!