Dyrbara stölder på svenska sjukhus

Dyrbara stölder på svenska sjukhus

Sedan hösten 2016 har flera så kallade endoskopiinstrument stulits från svenska sjukhus. Endoskopiinstrumenten är relativt dyra, och polisen misstänker att det handlar om internationell liga som stjäl utrustningen för att sälja utanför Europa. Stölder har även skett på andra platser i Europa. Ett antal undersökningar har fått skjutas upp på grund av stölderna.

Annons

Det första sjukhuset som drabbades av stölder av endoskopiutrustning i Sverige var Norrtälje sjukhus i Roslagen. Därefter har stölder skett på Karlskoga lasarett, Universitetssjukhuset i Linköping samt Karolinska sjukhuset i Solna. Totalt har ett 70-tal endoskopiutrustningar stulits, till ett totalt värde på cirka 15 miljonor kronor.

Endoskopiutrustning används för att genom lämplig kroppsöppning medelst slang och kamera undersöka patientens inre. Gastroskopi är till exempel en undersökning av matstrupe, magsäck och tolvfingertarm genom munnen, medan bronkoskopi är en undersökning av luftstrupe och lungor. Vid en koloskopi undersöks ändtarm och tjocktarm via rectum.

Polisen varnar nu för att nya stölder, då det har börjat försvinna endoskopiutrustningar på kontinenten igen. Nationella Operativa Avdelningen – NOA – vid polisen manar sjukhusen till större uppmärksamhet,

 

Fredrik Antonsson 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!