Ygemans förebilder: Jesus och Marx

Ygemans förebilder: Jesus och Marx

I den serie utfrågningar tidningen Dagen håller i Uppsala inför valrörelsen var turen på måndagkvällen kommen till Socialdemokraterna. Stefan Löfven dök emellertid inte upp – han hade möte med den brittiska premiärministern Theresa May i Rosenbad.

Annons

Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen, förre inrikesministern Anders Ygeman, kom istället. Ygeman fick lämna regeringen i somras i spåren av IT-skandalen på Trafikverket, men han är – har han tidigare sagt – inte främmande för att vara med i en ny S-regering efter valet.

Man skall nog inte räkna ut en sådan. Tunga källor inom Socialdemokratin ser ett blocköverskridande samarbete till och med mellan S och M som en möjlighet. En sådan konstellation har fram till nu dömts ut som otänkbar. Socialdemokraterna, säger emellertid våra källor, har dock förstått att man måste kompromissa kring regeringsmakten framöver – även om man inte är van vid det.

Vad sade då Anders Ygeman på måndagkvällen? Han fick mycket livsåskådningsfrågor, men också kring etik, moral, mod, realism och visioner.

Vad är viktigt för honom inför valrörelsen? Jo, svarade han: Jämnare fördelning i ett samhälle som glider isär – vilket också föranleder högre beskattning. Delar av landet halkar efter. Tryggheten är viktig som sådan – inte minst tryggheten mot brott. Kompromissen i politiken är viktig.

Vad säger han kring migrationen? Ygeman är stolt över insatsen vid asylmottagandet 2014-15. Han tycker inte att vi idag kan bedöma hur lyckat mottagandet blev. Han ser dock stora behov av att utvisa dem som har fått avslag – eller ta in dem som skall stanna i samhället.

Erkännandet av Palestina… Var det klokt? Jamen vi erkänner ju även Nordkorea och Kuba! Slog Ygeman ifrån sig. Demokrati, säger han, är inte kopplat till det svenska erkännandet.

Men Israels ambassadör i Sverige anser ju att relationen till Sverige är kritisk… Ygeman tror dock att relationen mellan Sverige och Israel kommer att överleva detta. Utfrågaren jämförde även socialdemokraten Ilmar Reepalus antisemitism med Labour-ledaren Jeremy Corbyns. Men den jämförelsen ville inte Ygeman vidgå.

Annons

Ideologiska förebilder för Anders Ygeman? Han fick tio bilder att välja mellan: Olof Palme, Martin Luther King, Karl Marx och Jesus. Han ogillar dock Edmund Burke, Adam Smith och Ronald Reagan.

Ygeman är heller ingen stor anhängare av folkomröstningar, fick vi veta. Det är svårt att ställa rätt fråga, menar han. Folkomröstningar är ofta konsekvensen av att man inte vågar eller orkar fatta beslut, menar han.

Rätt och fel att agera utanför lagen? Ja, var och en får ta sitt eget ansvar och även sitt straff, menar Ygeman. Han exemplifierar med exempelvis ’plogbillsrörelsen’. Ygeman är själv vapenvägrare.

Hur många partier sitter i Riksdagen efter valet? Sju, tror Ygeman. L, MP och KD ligger illa till. Ygeman tror att Kristdemokraterna åker ut.

Vad – slutligen – tycker Anders Ygeman om nästa politiker som kommer att utfrågas – Jimmie Åkesson? Ygeman dröjer, men säger sedan: Utifrån Jimmie Åkessons förutsättningar har han gjort ett bra jobb för sitt parti. Han är också mycket viktig för partiet.

 

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!