Norrköping sparar på autistiska elever

Norrköping sparar på autistiska elever

Norrköpings kommun sparar in på stödet till kommunens autistiska elever. Föräldrar, lärare och skolledare fruktar större oro och otrygghet i gruppen av elever med särskilda behov. Ansvarigt kommunalråd tycker att rektorer har varit för rutinmässiga när man anställt resurspersoner till sina elever som behöver störrre stöd i skolmiljön.

Annons

Tidigare fanns det specialklasser i Norrköping för elever med särskilda behov, främst autism och ADHD. Ett politiskt beslut togs om att avveckla specialklasserna. Missnöjet var då stort bland flera elever, föräldrar, lärare och skolledare. Avvecklingen av specialklasserna innebar istället att skolorna fick anställa ett stort antal resurspersoner som stöd till eleverna med särskilda behov.

Nu flaggar det ansvariga kommunalrådet i Norrköping, Olle Johansson (S), för neddragningar i verksamheten med resurspersoner. Johansson tror att kommunens skolledare har anställt resurspersoner rutinmässigt, utan att tänka på vad som är långsiktigt bäst för eleverna. Johansson konstaterar även att det inte har funnits medel i kommunens skolbudget för det stora antalet resurspersoner i Norrköpings skolor. Därför tvingas man nu till nya besparingar, omplaceringar och avveckling av flera resurspersoner.

NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med flera föräldrar i Norrköping som har barn med särskilda behov. De konstaterar att de tidigare besparingarna slog hårt mot elevernas trygghet i skolan. Eleverna behöver fastställda rutiner och kontinuitet. Nu är de rädda för att nästa våg av besparingar kommer att skapa ännu större oro bland eleverna med särskilda behov. ”Linnea”, 38 år och mamma till en son med bland annat en autismdiagnos säger ”Var i alla dessa besparingar på våra utsatta barn finns någon som helst långsiktighet?

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!