Sverige har flest fattigpensionärer i Norden

Sverige har flest fattigpensionärer i Norden

Av de nordiska länderna har Sverige flest fattigpensionärer, inte bara i absoluta tal utan också med hänsyn tagen till folkmängden. EU:s institut för statistik Eurostat har siffror som bekräftar utsattheten för en stor del av landets pensionärer. Generellt sett betraktas de svenska pensionerna som låga, i förhållande till kostnader för boende och mat.

Annons

Danmark har den lägsta andelen fattiga pensionärer av de nordiska länderna, med 8.5% av de danskarna under fattigsdomsgränsen. Fattigdomsgränsen är en inkomst på under 60% av medianinkomsten i landet. Därefter följer Norge och Island med 9% av ländernas pensionärer under fattigdomsgränsen. I det östra grannlandet Finland finns fler fattigpensionärer, med 12.7% av de finska pensionärerna under fattigdomsgränsen.

Sverige ligger högst i Norden, och över snittvärdet för EU:s medlemsländer. Av de svenska kvinnliga pensionärerna lever 21.7% under fattigdomsgränsen, medan 11.1% av de pensionerade männen befinner sig under densamma. Totalt sett lever 16.8% av de svenska pensionärerna under fattigdomsgränsen, vilket är nästan dubbelt så många jämfört med de danska siffrorna.

Dessutom ligger Sverige tydligt över genomsnittet på 14.5% bland EU:s medlemsländer.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!