Inget statsbidrag till Sveriges Unga Muslimer

Inget statsbidrag till Sveriges Unga Muslimer

Det muslimska ungdomsförbundet Sveriges Unga Muslimer – SUM – kommer inte att få statsbidrag. Orsaken är att förbundet inte har varit tillräckligt tydliga i sin respekt för demokratins idéer, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Sveriges Unga Muslimer kommer att överklaga beslutet.

En kritisk rapport har lyft fram att aktivister och sympatisörer har haft ledande positioner i SUM:s lokala föreningar. Rapporten ligger till grund för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors beslut att inte bevilja statsbidrag till Sveriges Unga Muslimer. Dessutom skall SUM betala tillbaka närmare 1.4 miljoner kronor som förbundet fick i statsbidrag under 2016.

Enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors beskut har Sveriges Unga Muslimer inte visat tillräckligt tydligt att de uppfyller det krav på att respektera demokratins idéer som är en förutsättning för att beviljas statsbidrag.

Sveriges Unga Muslimer kommer att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Sveriges Unga Muslimer har cirka 5000 medlemmar och 40 lokalföreningar i landet. Ordförande för SUM är Rashid Musa.

 

Fredrik Antonsson 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!