Polisen vägrar betala Fagerstas väktarkostnader

Polisen vägrar betala Fagerstas väktarkostnader

Polisbristen och centraliseringen av polisens resurser i Västmanland till Västerås fick Fagersta kommun att agera. Kommunen hyrde in patrullerande väktare för den centrala delarna av Fagersta. Nu vill Fagersta kommun ha ersättning av polisen, men polisen kommer inte att betala.

Fagersta kommun i den norra delen av Västmanlands län har betalat en halv miljon kronor för att väktare i tätortens Fagerstas centrala delar. Polisen i Västmanland kraftsamlade sin utryckningsverksamhet till Västerås i spåren av beskjutningen av ett polisbefäls bostad. Polisens närvaro i länets andra delar gick ner till ett minimum. Fagersta kommun valde då att hyra in väktare.

Polisen har nu fått en räkning för väktarkostnaderna från Fagersta kommun. Räkningen är på en halv miljon kronor, men polisen kommer inte att betala. Polisens rättsavdelning har bedömt ärendet, och kommit fram till att det inte finns skäl för polisen att ersätta kommunen. Polisen anser inte att neddragningarna i Fagersta är att betrakta som försummelse eller fel.

Avståndet från polishuset Västerås till centrala Fagersta är cirka 65 kilometer.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!