Fler än 20 våldtäkter per dag

Fler än 20 våldtäkter per dag

Antalet anmälda våldtäkter i Sverige ökade med närmare tio procent 2017. Då anmäldes 7.369 våldtäkter, fler än 20 om dagen. Det skriver Östra Småland.

Annons

Det handlar i det närmaste om en fördubbling sedan 2005. Nationella trygghetsundersökningen visar också att antalet kvinnor som utsatts för olika typer av sexualbrott har ökat kraftigt sedan 2014. Även oron för att utsättas ökar. Våldtäkter med flera förövare blir också allt vanligare.

Gärningsmännens etnicitet har också blivit en politisk fråga. Senast Brottsförebyggande rådet, BRÅ, publicerade någon utredning där förövarnas bakgrund lyftes fram var 2005. Då redovisades perioden 1997-2001.

Slutsatsen i den rapporten var att utrikes födda hade ”överrisk” på fem gånger vad det gällde misstanke om våldtäkt jämfört med dem som var födda i Sverige med svenska föräldrar. I den utlandsfödda populationen var 0,22 procent misstänkta för våldtäktsbrott. I den svenskfödda populationen var andelen 0,04 procent.

Moderaterna krävde i slutet av 2017 att BRÅ skulle ges i uppdrag att kartlägga etniciteten hos våldtäktsmän. Sverigedemokraterna har sedan tidigare samma uppfattning. Det finns dock ingen politisk majoritet för en sådan undersökning. BRÅ måste få ett uppdrag för att göra den.

Våldtäkt straffas förhållandevis strängt i Sverige. Straffskalan ligger på 2-6 år. Vid grov våldtäkt 4-10 år. Det genomsnittliga straffet vid Sveriges domstolar var år 2013 drygt fyra år för grov våldtäkt. Straffrabatt ges för unga dömda. En 18-åring får t ex straffet minskat till hälften.

Nu förs en politisk diskussion om att öka straffens längd.

 

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!