”Grovt oskicklig” läkare riskerar förlora legitimation

”Grovt oskicklig” läkare riskerar förlora legitimation

En läkare verksam vid Region Jönköpings län har varit avstängd från arbetet sedan 2016. Orsaken är ett 30-tal patienter som drabbats av komplikationer efter läkarens operationer. Nu vill Inspektionen för Vård och Omsorg – IVO – att Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd skall återkalla läkarens läkarlegitimation.

Inspektionen för Vård och Omsorg vill att HSAN – Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd återkallar läkarlegitimationen för en läkare i Region Jönköpings län. Läkaren var aktiv som ortoped vid sjukhuset i Värnamo fram tills dess han stängdes av från sin tjänst under 2016. Sex anmälda fall där läkarens operationer har gått fel har anmälts enligt Lex Maria. Totalt handlar det om ett 30-tal patienter som drabbats av onödiga och ofta smärtsamma komplikationer.

Läkaren anser själv att han har gjort så bra man kan göra på ett litet sjukhus med begränsade resurser. Läkaren anser även att han har använt medicinskt och vetenskapligt beprövade metoder i sitt arbete.

Inspektionen för Vård och Omsorg kallar läkaren grovt oskicklig. Läkaren har enligt IVO uppvisat ett stort antal fall av uppenbar oskicklighet under sina operationer. Dessutom har läkaren underlåtit att undersöka patienters skador på ett korrekt sätt.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!