Sanningens minut

Sanningens minut

Det är mycket som utkristalliseras inför det kommande valet. Ett ödesval, kan man kanske säga. Vänder vi inte den ’svenska skutan’ nu efter år – ja, decennier – av vanskötsel och fel kurs, kommer vårt land att driva iväg helt okontrollerbart. De flesta utom möjligen Miljöpartiet Vänsterpartiet verkar förstå detta. Även om man har olika utgångspunkter.

På olika vadslagningskontor kan man spela kring nya politiska konstellationer i regeringspositioner efter september 2018. Lågoddsaren lär vara en ny Alliansregering. Högoddsaren en regering bestående av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men dock. Går inget annat, säger vissa ledande S-politiker, får man hitta en regeringslösning med SD.

Den som lever får se. Det intressanta är väl att SD faktiskt finns med i diskussionerna numera. Partiet ingen ville ta i med tång för inte så länge sedan. Politikerna de andra nogsamt ignorerade.

Men Sverigedemokraterna blev ett stort parti och vad man än tycker om dem, går det inte att bortse från att de ligger stadigt kring 20 procent i opinionsmätningarna. Det kan t o m vara så, att det finns ett inte obetydligt mörkertal som kommer att adderas, om inget oförutsett inträffar.

Oavsett var SD hamnar mellan 15 och 25 procent, gör de ett bra val och deras parlamentariska stöd kommer att efterfrågas, vem som än bildar regering.

Det var också rätt tydligt i Ekots senaste lördagsintervju – SD-ledaren Jimmie Åkesson var i studion – att det journalistiska tonfallet väsentligt har mildrats. SD framstår ju också numera som mer ’moderata’ sedan de extrema har lämnat och startat Alternativ för Sverige. Det kommer säkert att vara bra för Åkesson och hans parti.

Det gör att Sverigedemokraterna med en annan självklarhet öppet kan deklarera att människor som är födda i andra länder faktiskt kan bli svenskar och att det är detta integration och assimilering måste sträva mot. För övrigt har väl detta varit känt inom partiet ganska länge. En stor del av SD-medlemmarna är också födda i andra länder.

Migrationsfrågan är fortsatt viktig. Så viktig för många, har det visat sig, att de faktiskt röstar på Sverigedemokraterna trots att de säger sig föredra något annat parti. Detta förklarar förstås också i synnerhet den svängning som S och M i alla fall säger sig ha gjort. Och Socialdemokraterna har faktiskt formaliserat nya gränskontroller, även om effekten känns skral.

Så vi kan alltså konstatera, att SD:s stöd kommer att vara efterfrågat hur det än går i höstens val. Även om det inte handlar om ett formaliserat regeringssamarbete, behövs de mandat ett valresultat kring – säg – 20 procent ger. Det blir ju också sanningens minut för SD. Ansvaret ökar, när man inte längre bara är i opposition.

Det är därför Vänsterpartiet håller sig – och hålls – utanför. Det är därför Miljöpartiet sannolikt inte kommer att sätta sig i fler regeringar efter 2018. Och ingen lär vilja ha med dem.

 

Christopher Jarnvall