Märkliga prioriteringar

Märkliga prioriteringar

Svensk sjukvård har problem. Det vore fel att säga att själva vården i sig har problem. Svensk vård fungerar i stort sett bra rent kliniskt. Däremot går personalen på knäna och belastningen av framför allt akutsjukvården men också psykiatrin har blivit ohållbar under de senaste åren.

I det läget behöver man fundera över stora strukturella grepp snarare än att – bara för att valet stundar – peta in litet här, litet där…

Idag, måndag, släpper regeringen vårbudgeten. Det är egentligen ingen ny budget utan, kan man säga, en komplettering och korrigering av den budget som lades i höstas. De tillägg som nu kommer är förstås speciellt viktiga för regeringen eftersom det är val om några månader.

Det är inte ovanligt att regeringen och deras talespersoner och favoritjournalister brukar ’pysa ut’ en del beten som man hoppas att andra media och framför allt väljarna skall nappa på. Så ock denna gång.

Socialminister Annika Strandhäll (s), berättar via twitter – det verkar vara hennes favoritkanal – att hon vill ge 400 miljoner extra till vården för ökad personal och ökad tillgänglighet. Europas längsta vårdköer skall bli kortare, lovar hon. Men varifrån extrapersonalen skall komma framgår inte.

Man trollar nämligen inte fram mellan 500 och 1.000 sjukvårdsutbildade personer (beroende på position och lönenivå) över en natt. Det är nämligen vad summan räcker till.

Eller är det kanske löneökning för befintlig sjukhuspersonal Strandhäll menar? Personal som får öka sina arbetsinsatser? I så fall skulle 400 miljoner räcka till en löneökning för var och en på uppåt en hundralapp per månad, har någon räknat ut.

Slutligen kan man väl säga, att regeringens prioriteringar är litet (o)lustiga: 400 miljoner extra för att lindra lidandet för sjuka människor. Samtidigt är man beredd att betala fyra, fem gånger mer (per år!) för 9.000 friska, starka, unga män, som inte är svenska medborgare och saknar asylskäl.

 

Christopher Jarnvall