Regeringens brutna löfte om folkmordet

Regeringens brutna löfte om folkmordet

Idag är det årsdagen av folkmordet på kristna armenier 1915. Och i Sverige är besvikelsen stor efter Stefan Löfvens brutna löfte från 2014.

Idag minns många assyrier, syrianer och armenier sina anhöriga som mördades av turkarna 1915-16, mitt under brinnande världskrig. Massakrerna pågick ända fram till 1923. Många människor minns också Stefan Löfvens vallöfte – som har brutits.

Det var under ett besök i Södertälje inför förra valet som den nuvarande statsministern lovade att driva på för att regeringen skulle erkänna folkmordet i det dåvarande Ottomanska imperiet. Detta om Socialdemokraterna skulle vinna valet.

I en intervju med Assyria TV sade Löfven: ’Har vi fattat beslut i riksdagen, så skall vi naturligtvis fullfölja det. Det är absolut min målsättning’.

Men numera, sju år efter det att riksdagen erkände folkmordet, har regeringen ännu inte velat hantera frågan. Det skriver SVT, som säger sig ha sökt statsministern vid flera tillfällen under de senaste veckorna för en kommentar. Löfven vill inte medverka. Hans pressekreterare svarar regelmässigt, att han inte är ’tillgänglig’.

På Assyriska och Syrianska riksförbundet, med tusentals medlemmar över hela landet, är besvikelsen stor. ’Det är självklart ett stort svek och det är problematiskt på många sätt, eftersom det är ett brutet löfte’, säger Kara Hermez, ledamot i Assyriska riksförbundet.

Även Syrianska riksförbundets ordförande, Habib Dilmac, är inne på samma linje. Löfvens svek gör dem besvikna. ’Men vi har inte bara blivit svikna av Socialdemokraterna. Vi har även blivit svikna av Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt i samma fråga’, säger Dilmac.

Detta, menar man, kommer också att påverka hur medlemmarna röstar. ’Många känner sig så svikna efter det  vallöftet, så de har totalt tappat förtroendet för Socialdemokraterna’, säger Kara Hermez.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!