Judar attackeras allt oftare i tyska storstäder

Judar attackeras allt oftare i tyska storstäder

Idag hålls s k kippavandringar i flera tyska storstäder. Detta i protest mot de antisemitiska attacker, som har skakat Tyskland under senare tid. Samtidigt varnar Tysklands judiska centralråd sina medlemmar från att bära den judiska huvudbonaden synligt. 

Mer än 70 år efter Förintelsen känner tyskar med judisk bakgrund på nytt oro för sin säkerhet. Den senaste tiden har flera händelser med antisemitiska förtecken väckt stor upprördhet i Tyskland. Det skriver DN.

Josef Schuster, ordförande för det judiska centralrådet, varnar nu enskilda personer för att bära den judiska huvudbonaden öppet i tyska storstäder.

Varningen kommer efter det att två unga män i kippa attackerades, när de var på väg över ett torg i Berlin i förra veckan. Händelsen fångades på film. Filmen visar hur en av de tre gärningsmännen slår vilt omkring sig med ett skärp. En annan skriker ’yahudi’, som betyder ’jude’ på arabiska.

Förbundskansler Angela Merkel har gått ut och fördömt händelsen och nu fruktar man en växande antisemitism i Tyskland. Idag hålls alltså ’kippavandringar’ i flera tyska städer, bl a i Erfurt, Köln, Frankfurt am Main och Berlin.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!