Eritreaner behöver inte styrka sin identitet i Sverige

Eritreaner behöver inte styrka sin identitet i Sverige

Det är inte rimligt att kräva att en familj som ligger i konflikt med den eritreanska staten skall kunna identifiera sig med pass för att få komma in i Sverige. Migrationsöverdomstolen fastställde nyligen detta. Migrationsverket har nu ändrat sina regler utifrån domen. Det skriver Dagens Juridik.

Annons

Generellt sett gäller att personer som vill återförenas med en familjemedlem i Sverige måste kunna styrka sin identitet med hjälp av pass eller en annan tillförlitlig ID-handling.

Personer från Eritrea, som vill återförenas med en familjemedlem som redan befinner sig i Sverige, skall framöver alltså inte behöva styrka sin identitet med till exempel pass.

Migrationsverket skriver i den nya rättsliga kommentar som nu har kommit, att de eritreanska myndigheterna ställer samma krav på alla eritreanska medborgare som befinner sig utanför Eritrea. För att dessa skall få ett pass, kan eritreanska myndigheter kräva att medborgarna betalar en tvåprocentsskatt och undertecknar ett så kallat ångerbrev.

’När en stat ställer den här typen av orimliga krav för att utfärda ID-handlingar, är det inte proportionerligt att kräva att den sökande styrker sin identitet med en ID-handling’, menar Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Migrationsverket har möjlighet att tillämpa bevislättnad. Det innebär, att den sökande inte behöver styrka sin identitet med handlingar utan istället ska göra sin identitet ’sannolik’ på annat sätt.

 

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!