’Företagsbygget’ Alliansen skulle ha rasat ihop

’Företagsbygget’ Alliansen skulle ha rasat ihop

Lars Lindgren är ’affärsängel’ och samhällsdebattör. Han kommer då och då att medverka på NB Nyhetsbyrån som gästskribent. Här jämför han på ett mycket träffande sätt Alliansens spretiga politik på migrationsområdet med vad som händer i en företagskoncern, om inte alla följer den policy man har enats om.

Annons

Redaktionen, NB Nyhetsbyrån

Texten här nedan är av Lars Lindgren:

Tänk er fyra börsnoterade företag som går samman och bildar koncernen Konglomeratet med den karismatiske VD:n för det största bolaget som koncernchef. Trots att produktportföljerna spretar betydligt, med allt från kärnkraftverk till gosiga kramdjur, uppskattar aktiemarknaden initiativet och en stor nyemission hösten 2004 blir kraftigt övertecknad.

Aktiekursen skakar dock till ordentligt när det visar sig att Konglomeratet ingått ett produktionsavtal med ett par mycket oseriösa konkurrenter. En nyemission genomförs under hösten 2010 men blir knappt fulltecknad vilket bidrar till att såväl produktutvecklingen som marknadsföringen stannar upp.

Inför ytterligare en nyemission 2014 förklarar koncernchefen att man kommer att dumpa priserna på flera produkter och att aktieägarna kan se fram emot många år med stigande förluster. Nyemissionen misslyckas och koncernchefen avgår hastigt. Hans efterträdare ingår då en olaglig kartell med de värsta konkurrenterna för att stoppa en alltmer framgångsrik uppstickare med ett betydligt smalare produkterbjudande.

Aktiekursen för Konglomeratet fortsätter att sjunka och man byter nu ut koncernchefen till en person som visserligen varit med om såväl produktionsavtalet som kartellbildningen men aktiekursen repar sig direkt. Analytikerna blir dock oroade när han direkt efter tillträdet offentligt avslöjar alla hemliga marknadsstrategier.

Döm om allas förvåning när ett av dotterbolagen plötsligt lierar sig med de värsta konkurrenterna för att kunna importera råvaror som Konsumentverket redan dömt ut! Återigen rasar aktiekursen och många analytiker varnar för att köpa Konglomeratets aktie.

Annons

Koncernchefen är nu mycket bekymrad eftersom man ska genomföra ytterligare en stor nyemission redan om några månader. Om den misslyckas kommer hela företagsbygget att rasa samman…

 

Lars Lindgren

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!