Kung Carl XVI Gustaf har regerat längst!

Kung Carl XVI Gustaf har regerat längst!

Kung Carl XVI Gustaf är den monark som har suttit längst på den svenska tronen. Fram till idag innehades det svenska rekordet av 1300-talskungen Magnus Eriksson, som regerade i nästan 45 år (1319-64). Men från idag är alltså vår nuvarande kung rekordhållare. Den 15 september blir det jämnt 45 år.Kungens farfarsfar Gustav V regerade också länge – 43 år (1907-50).

Bland andra europeiska monarker i modern tid innehar den franske kungen Ludvig XIV rekordet – 72 år (1643-1715). Den engelska drottningen Viktoria satt på tronen i 63 år (1837-1901) och hennes efterföljare – dagens engelska drottning Elizabeth II – har i år suttit i 66 år.

Magnus Eriksson – född 1316, död 1364 – blev med våra mått mätt inte så gammal, men levde rätt länge för att vara en medeltida monark. Han kunde kanske ha levt ännu längre, om han inte hade drunknat. Han var som till hertig Erik, en av de kungabröder som svalt ihjäl på Nyköpingshus efter kung Birgers ’gästabud’ julen 1317. Birger avsattes snart av hertigarnas män och den treårige Magnus utropades till kung 1319.

Under Magnus’ regering hann han även med att vara kung av Norge (1319-43) och kung av Skåne (1332-60). Under en period var hans svenska rike det allra största i Europa: Från Island och Grönland i väster bort till Finland i öster. Han var gift med Blanka av Namur, som har varit förebild till barnvisan ’Rida, rida, ranka…’

Måhända känner kung Carl XVI Gustaf nu att han – sedan rekordet är slaget – skulle kunna dra sig tillbaka med ålderns rätt och överlämna tronen till Victoria. Flera andra av hans kolleger har under senare år ’pensionerat sig’ och lämnat över till yngre monarker.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!