Var står Moderaterna egentligen?

Var står Moderaterna egentligen?

Moderaterna har under lång tid haft en mycket liberal syn på migration. Framför allt har det handlat om arbetskraftsinvandring. Där har man i princip talat om mer eller mindre öppna gränser.

Arbetskraftsinvandring är väl i och för sig bra, om man behöver arbetskraft till att bygga välstånd, vill säga. Fri invandring kan också fungera – på papperet. Om alla sköter sig och låter sig  integreras i det rådande system som finns i det land där arbete erbjuds.

Men i praktiken ställer öppna gränser till det, eftersom alla migranter som kommer till Sverige inte behöver arbeta och heller inte alltid verkar ha lust att göra det. Dessutom går det inte att integrera folk som är fast beslutna att skapa om det samhälle till vilket de kommer. De ändrar sig inte för att vi är snälla och ger dem lägenhet och subventionerade jobb.

Det är för all del inte bara Moderaternas fel. Men det är en konsekvens av en slentrianmässig allmän uppfattning att ’allt ordnar sig’. Där har moderaterna en del av skulden. Man har missat att integration inte kommer av sig själv.

När delar av partiet envist har hängt fast vid välsignelsen av öppna gränser och fri invandring blir det litet som att vara kommunist – eftersom kommunismen är en så god tanke och egentligen borde fungera jättebra i verkligheten. Precis som på papperet.

Johan Forssell är numera moderaternas migrationspolitiske talesperson i riksdagen. En gång var han en mycket migrationsliberal MUF-ordförande, som förespråkade fri invandring och öppna gränser. I det s k ’påskuppropet’ 2005 ville han och många andra ge allmän amnesti till alla som hade gömt sig undan utvisning.

Då sade Forssell: ’Jag hoppas att moderaterna nu driver kravet på den här generella amnestin och att socialdemokrater börjar öppna upp landet för invandring’.

Mot den bakgrunden är egentligen Alliansens migrationsuppgörelse med Miljöpartiet 2011 följdriktig. Det fanns mycket av samma anda inte minst hos M. Vad är det som säger att partiet egentligen har ändrat uppfattning? Annat än att man måste följa en opinion som har svängt?

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!