Ordning och reda i migrationspolitiken?

Ordning och reda i migrationspolitiken?

’Ordning och reda i migrationspolitiken’ har blivit ett mantra. Socialdemokraterna pratar om det. Moderaterna lyfter fram det. Allt för att mota Sverigedemokraterna i grind och möta den opinion som inför valet 2018 sätter just migrationspolitiken och integrationen allra högst på listan.

Så vad gör man då?

Man lägger bl a fram ett regeringsförslag som låter 9.000 s k ensamkommande afghaner utan asylskäl få stanna i Sverige. Hur många av dem är ens klart identifierade? Och i detta förslag – som kommer att kosta runt två miljarder årligen bara i skolkostnader och kost och logi för dem det gäller – kör man över såväl remissinstanserna som Lagrådet. Och får med sig Centern.

Sedan föreslår man från regeringens sida, att språkkrav skall vara en inträdesbiljett för att få fortsatt försörjningsstöd. Svenska språket – har Socialdemokraterna nyligen kommit på – är bra att kunna om man skall jobba i Sverige. Och numera ställer man sådana krav. I alla fall på papperet.

Dåvarande Folkpartiet – numera Liberalerna – lanserade språktester för att få medborgarskap redan 2002 och fick faktiskt bra skjuts i opinionen. Däremot mycket skäll av sitt ungdomsförbund och – förstås – av Socialdemokraterna. Folkpartiet/Liberalerna har faktiskt lagt fram en del vettiga förslag kring migrationsfrågorna. Däremot är partiet så svajigt i frågan att det knappast går att lita på det. Ett par av dess riksdagsledamöter tänker t ex rösta på regeringens amnestiförslag för de 9.000 afghanerna – trots att partiet går emot.

Folkpartisten Nyamko Sabuni, som var integrationsminister och jämställdhetsminister i Alliansregeringarna, var en av de tuffa och förespråkade både språktester och slöjförbud. Och fick så mycket skäll att hon till slut fick sparken av Fredrik Reinfeldt 2013.

För att inte tala om Sverigedemokraterna, som kom in i riksdagen 2010 och har varit konsekventa i sina krav. Och lika konsekvent utfrysta och avhysta av de andra partierna.

Sedan kom en dom från Migrationsöverdomstolen i mars i år (MIG 2018:4) som fick Migrationsverket lägga kravet på att eritreaner skall kunna identifiera sig med pass åt sidan. Eritreaner kommer att slippa identifiera sig framöver när de kommer till Sverige. De behöver bara göra ’sannolikt’ att de är samma personer de utger sig för att vara.

Och Moderaterna tävlar med Socialdemokraterna om vem som kan vara mest SD-look-alike vad det gäller migrationspolitiken. Samtidigt som man låter förre MUF-ordföranden Johan Forssell vara talesperson i migrationsfrågor. En man som på den tiden det begav sig – t ex runt påskuppropet 2006 till förmån för gömda migranter – propagerade för en obegränsad invandring och vidöppna gränser.

Ordning och reda i migrationspolitiken var ordet! Skall vi tro på det?

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!