Antalet radikaliserade fångar ökar på svenska anstalter

Antalet radikaliserade fångar ökar på svenska anstalter

Kriminalvården larmar om att antalet radikaliserade fångar ökar på svenska anstalter. För att motverka radikalisering vill Kriminalvården öka antalet imamer i verksamheten. Det saknas imamer på 20 av 77 häkten och anstalter.

Annons

Kumlaanstalten är Sveriges största anstalt, med över 400 fångar. Av de intagna är runt var tredje muslim. Trots det saknas en imam på Kumlaanstalten. Bristen på imam skapar enligt anstaltsledningen missnöje bland de muslimska fångarna. Senast en imam kunde besöka de muslimska fångarna på Kumlaanstalten var för över två och halvt år sedan.

Kriminalvården ser allt fler fångar som radikaliseras, och kopplar detta till bristen på imamer. Ett problem är att SÄPO – Säkerhetspolisen – alltid ges möjlighet att uttala sig om imamer som skall släppas in på anstalterna. I flera fall leder detta till att imamer inte godkänns.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!