Läkare dömd för örfil mot spottande barn

Läkare dömd för örfil mot spottande barn

En 51-årig läkare vid Falu lasarett döms till 50 dagsböter á 800 kronor samt att betala 5000 kronor i skadestånd till en femårig pojke. Läkaren döms för ringa misshandel efter att ha gett pojken en kraftig örfil i samband med en läkarundersökning. Läkaren förnekar brottsligt uppsåt, men erkänner örfilen som en reflex när femåringen spottade på henne.

Annons

En kvinnlig läkare vid Falu lasarett döms för ringa misshandel av Falu tingsrätt. Läkaren gav en femårig pojke hemmahörande i Borlänge en örfil i samband med en läkarundersökning. Läkaren hade under en läkarundersökning fått flera sparkar och slag av femåringen. När femåringen i samband med undersökningen spottade på läkaren reagerade läkaren med en örfil.

Enligt läkaren och vittnen på mottagningen var pojken aggressiv och utåtagerande innan undersökningen, och pojkens mamma likgiltig inför pojkens beteende. Mamman önskade att sonen skulle få en omskärelse, då hon ansåg att pojken hade fel på sin penis. Läkarens yngre kollega kunde på grund av pojkens beteende inte undersöka pojken, utan bad den äldre läkaren om hjälp. Vid undersökningen av pojkens penis kunde man inte finna något fel.

Undersökningen var tumultartad och pojken slog såväl som sparkade läkaren. Under slutskedet av undersökningen spottade pojken på läkaren, som då gav pojken en örfil. Läkaren förklarar örfilen med att det skedde reflexmässigt, medan läkarens kollega berättat att det tog några sekunder från barnets spottloska till slaget. Dessutom skall läkaren ha yttrat en förmaning om att inte spottar på läkare i samband med örfilen enligt läkarens kollega. Barnets mamma polisanmälde örfilen.

Falu tingsrätt dömer nu läkaren till 50 dagsböter á 800 kronor, totalt 40 000 kronor för ringa misshandel. Tingsrätten dömer även läkaren att betala 5000 kronor i skadestånd till pojken. Pojkens mamma hade yrkat på ett skadestånd på 12 500 kronor.

Tingsrätten anser att misshandeln och brottet var ringa, men att kränkningen var allvarlig och ett allvarligt angrepp på pojkens personliga integritet.

 

Fredrik Antonsson

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!