Fittja, Karlskrona, Växjö – vem står i tur?

Fittja, Karlskrona, Växjö – vem står i tur?

Vad är det för ett samhälle vi vill ha? Ett sekulärt samhälle vilande på kristna traditioner? Eller ett muslimskt samhälle med sharialagar som bas? Eller ett multikulturellt samhälle där alla ges samma utrymme att utöva sin religion och kultur?

Många skulle nog – instinktivt och med det svenska ’värdegrundsarbetet’ eller vad vi skall kalla det – instinktivt ha svarat det sista. Och visst låter det fint med ett samhälle där alla i samförstånd lever sida vid sida. Där alla får utöva sin religion som de önskar, fira sina högtider, bära slöja om de vill och när de vill eller vägra skriva högskoleprov på vilodagen.

Men vi vet av historien att det inte fungerar så väl. Alldeles bortsett från att det är rätt opraktiskt i ett modernt samhälle. Det kan gå under perioder, förutsatt att det finns en centralmakt med hårda nypor som bestämmer. Men förr eller senare fungerar det inte längre. Det Ottomanska imperiet, Libanon, Jugoslavien – alla är bra exempel på att det förr eller senare går över styr.

Idag firar vi – kristna – Kristi himmelsfärdsdag. Det är helgdag – för alla – men även som kristen kan man ägna sig åt arbete. Därför att det behöver göras och för att vi lever i ett sekulärt samhälle som vilar på kristen grund. De människor som lever i Sverige verkar rätt nöjda med det. Även om de inte är födda här.

Imorgon är det fredag. Då kommer vi att höra böneutrop från moskéer på åtminstone tre platser i Sverige: Fittja, Karlskrona och Växjö. Polisen i Växjö har bestämt att utropet från moskén i förorten Araby inte får ljuda högre än 110 dB utomhus eller 45 dB inomhus. Precis som om detta bara var en kommunal ordningsfråga…

Åtskilliga muslimska organisationer har nu fått vatten på sina kvarnar i och med detta prejudikat. Det är bara att ropa på – så länge man inte överskrider ljudnivån 110 dB. Vilket är ungefär samma nivå som att stå någon meter från en motorsåg i full sving. Har någon konstaterat.

För den som sedan kan tolka arabiska, kan man också lyssna till texten och vad som sägs i böneutropet. Det kan man göra i Fittja, i Karlskrona och från i morgon även i Araby utanför Växjö.

När man sedan har tolkat texten, kan man fundera på om utropet är lika harmlöst som en kyrkklocka, glassbilens troddelutt eller något liknande. Och sedan kan man tänka en stund på vilket samhälle vi vill ha. Och vad som kan bli konsekvenserna av de till synes enkla beslut man fattar.

Eller också kanske vi kan fundera på vilket samhälle vi kommer att få. För nu är det fritt fram för böneutrop. Det är bara att gissa vilken ort som kommer härnäst. Och härnäst. Och härnäst… och göra en enkel framtidsanalys.

Redaktionen för Nota Bene Nyhetsbyrån hoppas att ni alla – oavsett konfession – har haft en fin Kristi himmelfärdsdag.

Christopher Jarnvall