Kristna dödade i Indonesien – intoleransen växer

Kristna dödade i Indonesien – intoleransen växer

En familj med fyra barn Skall ha utfört en rad självmordsdåd mot tre kyrkor i kuststaden Surabaya på östra Java i Indonesien. Extremistgruppen IS har tagit på sig attackerna, som är de dödligaste i landet på många år. Det rapporterar SVT.

Terrordåden inträffade i tre olika kyrkor i Surabaya. Minst 13 personer har mördats och över 40 har skadats. Enligt indonesisk polis har attackerna utförts av en familj bestående av två vuxna, två tonåringar och två yngre barn.

Pappan skall ha utlöst en bilbomb samtidigt som två söner, 18 och 16 år, använde en motorcykel. Mamman haf enligt uppgift haft två barn, tolv och nio år gamla, med sig. Familjen uppges ha varit en del av de omkring 500 islamistiska extremister som har återvänt från Syrien.

’Mannen körde bilen med sprängämnen och rammade grinden framför en kyrka’, uppger polisens talesperson Frans Barung Mangera. Enligt radiostationen El Shinta skedde attackerna nästan samtidigt under söndagsmässan.

’Vi kommer inte att backa i kampen mot terrorismen’, skriver Indonesiens utrikesminister Retno Masudi på Twitter efter dåden i Surabaya.

För inte så länge sedan dödades fem soldater ur landets säkerhetsstyrkor under en ett och ett halvt dygn lång gisslantagning vid ett högsäkerhetsfängelse i Jakarta. Gärningsmännen var fängslade militanta islamister, enligt myndigheterna. IS tog på sig även det dådet, men polisen trodde inte att terrorrörelsen skulle vara inblandad.

Indonesien har världens största muslimska befolkning. De kristna är i minoritet och det finns en oro kring ett ökande hat mot gruppen. De senaste åren har extremister utfört flera attacker mot kristna och andra minoriteter i Indonesien.

Christopher Jarnvall