Moderaternas uppvaknande…

Moderaternas uppvaknande…

Det blir tufft att sitta i regeringen under nästa mandatperiod. Kostnaderna kommer att öka och behovet av skatteintäkter likaså. Det är mycket som behöver göras – inte minst för att effektivisera rättsväsendet, ta tag i vården – och styra upp migration och integration.

Poliskåren minskar, häktena är överfulla, åklagarna arbetar ständig övertid. Akutsjukvårdens kapacitet måste öka, personalen måste lockas att arbeta kvar. Och så vidare.

Sedan har vi migrationsfrågan – den stora och ödesdigra. Den kommer att kosta mycket under lång tid framöver. Av riksdagspartierna är det egentligen bara SD som presenterar besparingsåtgärder på migrationssidan.

Att då – som Moderaterna alltid har gjort – tala om sänkta skatter är utopiskt. Det har Ulf Kristersson förstått. Därför backar M om sänkta marginalskatter. ’Hälften kvar’ ser inte längre ut att vara ett alternativ. Även om man får hård kritik från kärnväljarna och näringslivet.

Även om man därmed också faktiskt ger upp den sista unika frågan för partiet.

Ulf Kristersson har förstås förstått att det är sannolikt, att han kan komma att bli statsminister i en Alliansregering – eller möjligen i en ren M-regering – och då måste man också se nyktert på skattenivån.

Alternativet med en ren moderat-regering ser faktiskt troligast ut just nu. KD:s framtid i riksdagen är oviss. Likaså Liberalernas. SD, som lär bli ’kungamakare’ efter den 9 september, släpper antagligen inte igenom en regering där vare sig C eller MP ingår. Och V är inget alternativ.

Så Moderaterna lär få det tufft. En mandatperiod med skenande kostnader och med en lågkonjunktur som lurar bakom hörnet är inte något man önskar sig. Vi kan alltså glömma allt vad skattesänkningar heter för lång tid framöver.

Christopher Jarnvall