Stor brottslighet mot handlare i utsatta områden

Stor brottslighet mot handlare i utsatta områden

Var tredje handlare i det utsatta området har hotats, och två av tre har drabbats även av annan brottslighet. Allt fler butiker stänger för gott i landets utsatta och särskilt utsatta områden. I Husby centrum norr om Stockholm har flera butiksägare stängt ner eller funderar på att stänga. Missnöjet med polisens förmåga att upprätthåla lag och ordning i de utsatta områdena är stor bland handlarna.

NB Nyhetsbyrån har talat med en handlare i en utsatt förort söder om Stockholm. Handlaren driver i en närbutik, och har rånats två gånger det senaste halvåret. Grupper av unga män tränger in i butiken och snor med sig varor för tusentals kronor innan man lämnar butiken. Det lilla centrumets ordningsvakter kan inte ingripa, och enligt handlaren kommer polisen alltid för sent – oftast en timme eller mer efter 112-samtalet. De yngre förmågorna av killar i stadsdelen ägnar sig åt snatteri, och handlaren avser avveckla sitt livsverk efter sommaren.

Enligt handlaren drabbas även hans kollegor av samma typ av brottslighet. I flera fall är gärningsmännen kända av såväl polis som socialtjänst och handlare i stadsdelen. Efter att ha namngivit två unga män misshandlades handlaren efter stängning av flera maskerade män, en händelse som inte polisanmälts av rädsla för ytterligare våld mot handlaren och handlarens familj.

Två av tre handlare i de utsatta och särskilt utsatta områdena uppger i en undersökning utförd av SVT att man har utsatts för brott det senaste året, Enligt den handlare NB Nyhetsbyrån har talat med är siffran inte korrekt. Handlarens egen bild är att 9 av 10 kollegor i hans stadsdel samt kringliggande utsatta områden drabbas, nästan dagligen, av olika brott. I de fall man klarar sig undan helt har man ofta ingått ett avtal om skydd med olika gäng.

Tilltron till den svenska polisen och rättssystemet är mycket lågt bland handlarna i de utsatta områdena. Man känner sig övergivna och svikna av det land där man har försökt bygga upp en ny framtid.

 

Fredrik Antonsson