Svårt utsatta handlare i problemområden

Svårt utsatta handlare i problemområden

Två tredjedelar av handlarna i problemområden har utsatts för brott. En tredjedel av handlarna har hotats på något sätt. Det visar en undersökning SVT ligger bakom. Butiker stänger igen för gott i Sveriges problemområden – de som polisen länge har kallat ’no-go-zones’. 

Husby norr om Stockholm är ett sådant område. Vi har fler runt om i Sverige – Biskopsgården i Göteborg, Rosengård i Malmö, Vivalla i Örebro… Ett stort antal butiksägare har stängt ned eller funderar på att stänga. Missnöjet med polisens (o)förmåga att upprätthåla lag och ordning i de utsatta områdena är stor bland handlarna.

Hot och rån har länge varit en del av verklighet. Vittnen som berättar: Grupper av unga män tränger in i butiken och tar med sig varor för tusentals kronor innan de lämnar butiken. Ordningsvakterna är för få för att kunna ingripa och polisen kommer för sent…

De yngre, småkriminella killarna i stadsdelerna – gangster-wannabes – ägnar sig åt snatteri och till slut tröttnar handlarna och avvecklar butiken, som kanske är hans eller hennes livsverk.

Gärningsmännen är ofta kända av såväl polis som socialtjänst och handlare i stadsdelen. Anmälningsbenägenheten är låg och handlarna är rädda för repressalier. Och utan anmälan, ingen åtgärd från rättssamhället.

Det är ofta heller ingen lösning att försäkra sig. Antingen är premien och självrisken så hög, att det inte lönar sig eller också vägrar försäkringsbolagen. Detta har under många år exempelvis varit pälshandlarnas problem.

Mellan skål och vägg säger också handlarna, att det rör sig om många, många fler som hotas eller rånas. Människor känner sig svikna och övergivna av det land, där man i många fall har försökt bygga upp en ny framtid.

Om detta borde valet handla väldigt mycket. För detta rör själva basen för vårt vårt land och för vårt rättssamhälle!

Christopher Jarnvall