Böneutrop i Växjö överklagas av grannar

Böneutrop i Växjö överklagas av grannar

Polisen i Växjö fattade den 8 maj om att godkänna böneutrop från Växjö Moské i stadsdelen Araby. Kringboende har nu överklagat polisens beslut, då man anser att böneutropen inkräktar på familjernas hemfrid. Dessutom anser man att polisens beslut är felaktigt då man från ordningsmakten inte konsulterat grannar och kringboende till moskén innan man fattade sitt beslut.

Två personer boende i närheten av Växjö Moské har valt att överklaga polisens beslut om att godkänna böneutrop från moskén. Växjö kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd rekommenderade att polisen skulle inhämta synpunkter från de kringboende innan man fattade sitt beslut. Polisen i Växjö valde att bortse från rekommendationen och fattade sitt beslut endast med hänsyn till ljudnivåer och omfattning.

De personer som har överklagat polisens beslut lyfter fram att man inte kan välja bort den religiösa propaganda som anser sprids genom böneutropen. Man anser vidare att böneutropen skapar ett miljöproblem i bostaden.

Polisen i Karlskrona ser Växjö-polisens godkännande som ett prejudikat. Polisen i Blekinges residensstad aviserar att man kommer att ha mycket svårt att neka moskén i Kungsmarken, Karlskrona tillstånd att sända ut böneutrop. Inte heller i Karlskrona har polisen valt att följa kommunens rekommendation om att samtala med de kringboende.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!