KD-politiker tvingas lämna LO-uppdrag

KD-politiker tvingas lämna LO-uppdrag

En KD-politiker från Vindeln i Västerbotten tvingas lämna sitt uppdrag som fackförbundets SEKO:s representant i LO-distriktet Norra Sverige. Enligt LO är det omöjligt att kombinera ett partipolitiskt engagemang för andra partier än Socialdemokraterna med uppdrag för LO:s fackförbund. 

År 2016 beslutades att LO skulle fortsätta att ha ett fackligt-politiskt samarbete med Socialdemokraterna. Beslutet, som togs av en majoritet av LO:s kongressombud innebär att LO-medlemmar som är aktiva i andra partier än Socialdemokraterna inte kan representera LO som företrädare för LO-anslutna fackförbund.

En kvinna från Vindeln skiljs nu av LO från sitt uppdrag som SEKO:s representant i LO-distriktet Norra Sverige. Kvinnans engagemang i Kristdemokraterna utesluter att kvinnan kan fortsätta som företrädare för SEKO i distriktet. Kvinnan återfinns på icke-valbar plats på Kristdemokraternas kommunala valsedel i Vindeln.

Under 2013 petades en annan kvinna av fackförbundet Kommunal, för sitt engagemang i Moderaterna. Kvinnan var arbetsplatsombud för Kommunal på ett äldreboende. Den lokala sektionen tvingade kvinnan att lämna sin position inom Kommunal. Förbundsstyrelsen i Kommunal tvingades senare be kvinnan om ursäkt, då sektionsstyrelsen hade överskridit sin befogenheter.

I fallet med den kristdemokratiska politikern i Vindeln har LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ställt sig bakom LO:s Norra distrikt och hanteringen av ärendet. Enligt Thorwaldsson är KD det borgerliga parti som vurmar mest för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Inte heller sverigedemokrater får företräda LO eller LO:s fackförbund som förtroendevalda.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!