Stampade ihjäl kvinna, dömdes till 16 år och utvisning – igen

Stampade ihjäl kvinna, dömdes till 16 år och utvisning – igen

Eva Engberg hade ärvt ett hus på Berghem i Umeå av sin bror – men det fanns ett problem: Den 52-årige krigsveteranen Amir Zamani ansåg sig ha rätt att nyttja husets garage, då Evas bror hade stått i påstådd skuld till honom. Det skriver Expressen.

Kammaråklagare Andreas Nyberg konstaterar, att Zamani har försökt att bedriva en näringsverksamhet från hennes garage. Hon har egentligen aldrig velat ha honom där utan det har varit en situation där hon har försökt och till slut lyckats få honom avvisad.

Men Amir Zamani gav sig inte. I slutet av september 2017 tog han till dödligt våld för att få sin vilja igenom. Eva Engberg hittades stampad och sparkad till döds nedanför en trappa i huset. På brottsplatsen hade någon strött ut mjöl i vad som enligt polisen var ett försök att försvåra mordutredningen.

Runt Evas hals satt ett halsband med nycklar till ett bankfack, i vilket det låg ett testamente som polisens tekniker anser är förfalskat. Enligt detta testamente ville Eva skänka alla sina tillgångar till en av Zamanis släktingar.

Umeå tingsrätt anser att det ’inte går att dra någon annan slutsats än att Amir Zamani trätt halsbandet kring Eva Engbergs hals efter det att hon avlidit, och att skälet till det varit att det förfalskade testamentet skulle komma ut i dagen med resultatet att den däri angivna arvsutfästelsen skulle falla ut, vilket skulle varit Amir Zamani till i vart fall stor indirekt nytta.’  Straffet blir 16 års fängelse för främst mord.

Den morddömde är uppvuxen i Iran och stred som tonåring i kriget mot Irak. Han kom 1989 till Sverige och har sedan dess haft återkommande kontakt med psykiatrisk vård med anledning av posttraumatiskt stressyndrom. I utredningar som gjorts kallas han för lättkränkt och -diskriminerad.

Under mordutredningen har Zamanis vuxna styvbarn pekat ut honom för att ha varit våldsam i hemmet och satt skräck i sin egen familj. Han är dömd för att ha misshandlat två av barnen.
Bland annat är han också dömd för att ha misshandlat en brevbärare med anledning av ett trasigt paket samt för att ha slagit en väktare som ertappade honom med att snatta.

Redan 1996 utvisades Amir Zamani från Sverige på livstid, men återvände året därpå för att söka ny asyl. Utvisningsbeslutet mot honom gäller fortfarande men genom en lång rad tillfälliga uppehållstillstånd, överklaganden och verkställighetshinder har han kunnat fortsätta sitt liv i Sverige.

Nu döms han alltså till 16 års fängelse och utvisning – igen – för främst mord.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!