MP har spelat ut sin roll

MP har spelat ut sin roll

Miljöpartiet började som en rörelse kring miljöfrågor. Angeläget på den tiden det begav sig och det blev en väckarklocka för många. Skaran var rätt heterogen: Allt från grönavågen-människor med diverse märkliga uppfattningar om tillvaron till forskare med en mer stringent syn på sakernas tillstånd.

Annons

Det handlade då – inför valet 1988 – om säldöden längs våra kuster. Många var bekymrade och under åren har partiet haft en välbehövlig, men ganska spretig opinionsbildande funktion kring vår miljö. Viktiga frågor i sig – även om många av utsagorna antagligen kan diskuteras. Orsak och verkan är inte alltid så tydliga, som man vill få till i opinionen.

Miljöpartiet borde ha hållit sig till sin kärnfråga: Miljön. Förmodligen borde partiet också ha fortsatt fungera som en utomparlamentarisk opinionsbildare och lobbyist. I stället kom man in i Riksdagen, där man har suttit (med uppehåll 1991-94) sedan säldöds-valet 1988. Det har inte varit så bra.

Miljöpartiet har förstås tvingats ta tag i andra frågor, som man inte har varit vuxen. Dessutom har partiet – löst i kanterna som det är och rätt strukturlöst – lockat många andra aktörer med helt andra agendor än miljöfrågor. Vi har ju på senare år sett ett antal avslöjanden av islamister i partiet – allt i spåren av Mehmet Kaplan märkliga intåg i – och snara uttåg ur – den sittande regeringen.

Nu råder kristillstånd. Två tredjedelar av medlemmarna har lämnat partiet och man kan inte fylla platserna i drygt 50 av landets 290 kommuner. Ett skäl är förstås. att partiet på senare år har varit lekstuga för diverse aktörer som framför allt har förespråkat fri invandring. Detta påverkade i hög grad den senaste Alliansregeringen. Detta har påverkat den innevarande ministären, där MP dessutom suttit med. Det är ett understatement att konstatera, att det inte har blivit någon succé. Många av dagens omedelbara problem som måste lösas kan direkt anföras till MP:s oproportionerligt stora inverkan på svensk politik.

Nu försöker partiet släta över sina tillkortakommanden och prata om Arktis försvinnande isar samtidigt som det råder kaos i Sverige och människor inte vågar gå ut på kvällarna. Och när småorter i Norrland drabbas av flygkonkurser i spåren av flygskatter, pratar Grön Ungdom om ännu högre flygskatter. En osviklig brist på känsla för hur man bör agera i en valrörelse, tycks det.

Arktis försvinnande isar är viktiga att tala om – liksom hela den fauna som hotas. Och inte minst Golfströmmens – för oss skandinaver – livsviktiga lopp. Men det fungerar inte i en valrörelse där vi har tusen och åter tusen jordnära problem att lösa till följd av att MP under många år har struntat i miljöfrågorna och petat runt med annat som de inte har begripit sig på.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!