Ökad risk att ungdomar gifts bort under sommarlovet möts med kampanj

Ökad risk att ungdomar gifts bort under sommarlovet möts med kampanj

Problemet med ungdomar som förs utomlands för att giftas bort under sommarlovet har ökat i omfattning enligt organisationen TRIS – Tjejers rätt i samhället. Den bilden av utvecklingen delas av flera länsstyrelser. Länsstyrelsen i Uppsala län inleder nu en kampanj för att sprida information till ungdomar, främst flickor, som riskerar att föras ur landet för att giftas bort. 

Annons

Sommarlovet innebär en markant ökning av ungdomar som förs ur landet för att där giftas bort mot sin vilja. Flera ideella organisationer tillsammans med några av landets länsstyrelser har länge sett en utveckling som går åt fel håll. Nu satsar Länsstyrelsen i Uppsala län på en kampanj  mot företeelsen. Kampanjen innehåller filmer, information på nätet, affischer samt broschyrer.

Organisationen Tjejers rätt i samhället anser att kampanjen kommer att göra stor nytta. Enligt TRIS vet många av de drabbade ungdomarna inte om att bortgifte är olagligt enligt svensk lag.

Mörkertalet rörande antalet ungdomar som förs ur landet för bortgifte anses vara stort. Antalet fall ökar också enligt de bedömningar som görs efter kontakt med länsstyrelsernas nationella stödtelefon som tar emot uppgifter om barn och ungdomar som förts eller kan misstänkas vara på väg att föras ut ur landet.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!