Kenya styr upp de illegala immigranterna

Kenya styr upp de illegala immigranterna

Kenyas myndigheter har givit de migranter, som inte har sina papper iordning, 60 dagar på sig att ordna upp dokumentationen. Annars deporteras de ur landet. Myndigheterna letar speciellt efter illegal utländsk arbetskraft, som även ses som en säkerhetsrisk.

Annons

Man säger även, att papperslösa inte bara utgör en säkerhetsrisk. De kringgår också skattelagstiftningen i landet, något som missgynnar kenyanska yrkesverksamma.

I landet finns f n 34.000 arbetstillstånd utfärdade, men man anser sig veta, att det ändå rör sig om runt 100.000 främlingar i Kenya.

Nu inför man ett digitalt baserat register för att på det sättet reducera pappersarbetet. Polisen skall enkelt kunna kontrollera de nya tillstånden. Klarar man inte av att skaffa dessa med hjälp av korrekt dokumentation, utvisas man alltså efter två månader.

Dessutom vill myndigheterna, att de deporterade framöver själva skall stå för sina omkostnader vid utvisningen. Staten Kenya betalar årligen motsvarande 3,6 miljoner USD på flygbiljetter i samband med utvisningar.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!