Trenden är tydlig: S backar allt mer

Trenden är tydlig: S backar allt mer

Socialdemokraterna backar och Sverigedemokraterna ökar. Det visar majmätningen från Ipsos, presenterad av DN. S har aldrig tidigare legat så lågt i maj inför ett val: 24 procent. Man talar om ’Juholt-nivå’. SD har aldrig legat så högt: 20 procent.

Annons

S har därmed tappat nästan var fjärde väljare sedan förra valet. Många har gått till SD. Då låg S på 31 procent i motsvarande mätning. Vi ser att den negativa trenden bekräftas. Sedan i februari har det stora regeringspartiet tappat fem procentenheter.

SD är nu det klart största partiet bland män, enligt Ipsos. S har förlorat på vad väljarna ser som inkonsekvens. Å ena sidan vill man ändra lagen så att 9.000 ’ensamkommande’ får stanna, å andra sidan talar man om en restriktiv migrationspolitik.

Vi ser fortfarande en höger-vänster-skala, men enskilda frågor som globalisering, invandring och nationell suveränitet blir allt mer dominerande.

Moderaterna går något framåt. Centern backar dock rejält. Troligen i spåren av den kritik man har fått för att C gör gemensam sak med regeringen kring de 9.000 afghanerna.

Kristdemokraterna och Miljöpartiet balanserar båda på fyra procent och det är i stort sett jämnt mellan blocken.

 

Christopher Jarnvall

Annons

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!