Junsele, Krylbo, Ramnäs, Lessebo…

Junsele, Krylbo, Ramnäs, Lessebo…

Det ser ut som om varenda mindre ort på den svenska landsbygden under den senaste veckan har drabbats av upplopp och gängbråk. Värmen stiger och det kokar i blodet. Förra året och året före det hade vi en markant ökning av antalet våldtäkter. Skall vi gissa på en förfärande repris i sommar?

NB Nyhetsbyrån har varit litet extra uppmärksam på vad det är som händer ute i bygderna med tanke på att Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt gick ut på Landsbygdsriksdagen för någon vecka sedan och påtalade att nazister är det stora problemet ute i landsorten.

Nazister är ett problem. Ett mycket obehagligt problem för demokratin och för många av deras politiska motståndare. På samma sätt som vänsterextremister – Ung Vänster och allt vad de heter – är ett väldigt obehagligt problem. Men nu, kunde vi konstatera, är i alla fall inte nazisterna – lyckligtvis en rätt begränsad skara – upphov till att göra sta’n osäker vare sig i Junsele eller Lessebo.

Det handlar om andra grupperingar. Och de är ett stort och obehagligt problem för människor som bort i dessa orter. Stora grupper står mot varandra och de tycks oftast vara beväpnade.

Sverige var inte förberett för detta för några år sedan, när stora delar av Mellanöstern och Nordafrika släppte iväg sina befolkningar norrut. Vi, det lilla generösa landet i norr, som så gärna ville vara duktiga och hjälpa ’flyktingar’ i nöd blev utnyttjade och vi lät oss faktiskt bli ’invaderade’. Sannolikt förstod de flesta inte vad som hände. Tyvärr har vi oss själva att skylla.

Det här kostar pengar – miljarder och åter miljarder i skattepengar. Det tar resurser från en redan överbelastad polis. Det skapar olustkänslor, ja, skräck hos människor som inte är vana vid uppgörelser på ’Storgatan’ av revolvermän.

Så vad kan vi göra i Sverige? Ja, just nu inte så mycket annat än att börja ändra lagstiftning, assimilera folk och strypa bidragen.

En del kommer att jobba och anpassa sig till det nya hemlandet. Bli svenskar – för så måste det vara. De skall vara välkomna.

En del, som mer är att likna vid vanliga, i grunden rätt harmlösa ekonomiska migranter och lycksökare som inte passade på arbetsmarknaden, bara hade hört att allt var fritt fram i Sverige, drar då iväg någon annanstans.

Men de andra? Vad händer med dem som vägrar, gör motstånd, går under jorden?

Det kommer att ta lång tid innan vi har fått ordning på Sverige igen, även om vi kavlar upp ärmarna och startar redan den 10 september i år. Mycket lång tid. Och till alla er som – för några år sedan – skrattade åt oss andra som ’målade fan på väggen’ kan vi bara säga: Vad var det vi sade?!

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!