Två från Västsverige kidnappades och mördades av IS

Två från Västsverige kidnappades och mördades av IS

Två män från Västsverige skall ha tillfångatagits och sedan dödats av IS i norra Irak. Det skriver GT. På en film som har lagts upp av IS ses maskerade terrorister skjuta männen i huvudet. UD känner till uppgifterna.

Annons

Filmen publicerades nyligen och har spridits. Den har orsakat stor förstämning bland de anhöriga. Enligt personer i männens närhet har de varit försvunna sedan slutet av förra året.

Det rör sig om en affärsman i 50-årsåldern och hans systerson som är i 20-årsåldern. Båda är från Västsverige. Åtminstone en av dem är svensk medborgare. Den yngre av männen är född och uppvuxen i Sverige men hade rest till Kirkuk i norra Irak för att hälsa på sina kusiner, enligt personer i männens närhet. Familjen är av kurdisk börd.

Familjen visste att de blev kidnappade för flera månader sedan. Pojkens far letat efter sonen i Irak, säger en vän till familjen. Hon hävdar att de båda männen har mördats för att de är shiamuslimer.

Männen är två av flera som mördas skoningslöst i den video IS har publicerat. Sittande på knä skjuts de – den ene med en automatkarbin, den andre med en pistol.

Hos Säkerhetspolisen i Sverige har man inga uppgifter om saken. ’Vi har hört talas om den här filmen via medierna, men det är inget vi jobbar med. Det ligger nog närmare andra myndigheter i så fall’. Det säger Nina Odermalm Schei, presschef hos Säpo.

Polisens presstalesperson i region Väst har ingen information om fallet, utan hänvisar till Säkerhetspolisen.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!