Svenska gränskontroller olagliga enligt EU-parlamentet

Svenska gränskontroller olagliga enligt EU-parlamentet

EU-parlamentet har i en resolution tillkännagivit att man betraktar de inre gränskontrollerna i Sverige samt andra EU-länder som olagliga. Med 439 röster för och 157 emot beslutade EU-parlamentet att bifalla resolutionen. Enligt EU-parlamentets resolution hämmar de inre gränskontrollerna den ekonomiska utvecklingen i unionen. 

Annons

De inre gränskontrollerna innebär stora kostnader för flera EU-länder. Dessutom anser man från EU-parlamentets sida att unionens ekonomiska utveckling hämmas av de inre gränskontrollerna som Sverige och ett antal andra EU-medlemmar införde som en konskevens av flyktingkrisen.

EU-parlamentet har genom en omröstning nu förklarat att man anser de inre gränskontrollerna som olagliga, rapporterar SVT. Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley är en av de som har varit drivande för att olagligförklara de inre gränskontrollerna.

Dock saknar EU-parlamentet möjligheten att ställa Sverige eller något annat land som har infört inre gränskontroller inför EU:s domstol. Resolutionen saknar därför kraft att stoppa de inre gränskontrollerna, och kan bara anses ha ett signalvärde för unionen.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!