Förbud i flera EU-länder mot heltäckande klädsel

Förbud i flera EU-länder mot heltäckande klädsel

Sedan danska Folketinget i veckan röstade ’ja’ till ett förbud mot att bära heltäckande klädsel på offentlig plats, har alltfler röster höjts även i Sverige till förmån för ett förbud. ’Vi har mer gemensamt med våra nordiska grannar än med människor som vill stänga in kvinnor’, är ett argument.

Annons

Hur ser det då ut i EU?

Österrike har förbud mot mot heltäckande klädsel på offentliga platser. Det började gälla i oktober 2017. Överträdelser kan leda till böter på motsvarande 1.540 kronor.

Belgien reglerar bärande av heltäckande slöja i en lag från 2011, som säger att det på offentliga platser är förbjudet att vistas med ansiktet dolt på ett sådant sätt att det inte går att identifiera personen. Europadomstolen fastställde förbudet i juli 2017.

Storbritannien har ingen lag som reglerar plagg av religiösa skäl. Men i mars 2007 gick utbildningsdepartementet ut med direktiv som tillåter företrädare för offentliga inrättningar och konfessionella skolor att förbjuda niqab.

Bulgariens parlament klubbade i september 2016 en lag som förbjuder heltäckande slöja offentligt, undantagna dem som bär plagget av hälsoskäl eller yrkesmässiga skäl.

Danmark förbjöd den 31 maj niqab och burka på offentliga platser. Förbudet börjar gälla den 1 augusti. Överträdelser kan straffas med böter på 1.380 kronor.

Frankrike var det första land i Europa som införde ett förbud mot heltäckande slöja. Lagen började gälla 2011. Europadomstolen fastslog lagen 2014 och körde över argument om att förbudet skulle inskränka religionsfriheten. Brott mot förbudet kan leda till böter på 1.540 kronor. Lagen har lett till runt 1.600 gripanden sedan den trädde i kraft.

Annons

I Tyskland har lagstiftare godkänt en lag om förbud mot att delvis täcka ansiktet. Tjänstemän och annan myndighetspersonal, som domare och militärer, får inte ha sina ansikten dolda. Andra människor kan också tvingas ta av sig plagg som döljer ansiktet för att de skall kunna jämföras med id-handlingar.

Italien har en lag från 1975 som riktar sig mot att upprätthålla den allmänna ordningen och därför förbjuder människor från att dölja ansiktet offentligt. Men domstolar har systematiskt sagt ’nej’ till lokala initiativ om ett förbud mot heltäckande slöjor. Två regioner som styrs av invandringskritiska Lega har dock infört förbud mot heltäckande slöja på sjukhus och offentliga platser.

Nederländerna godkände en lag i underhuset i november 2016, som nu ligger hos överhuset. Den skulle förbjuda burka, hjälmar och ansiktsmasker på offentliga transportmedel, skolor, sjukhus och i regeringsbyggnader. Överträdelse skulle ge 4.170 kronor i böter.

Sverige tillåter sedan 2006 skolor att enskilt förbjuda de ansiktstäckande plaggen om dessa hindrar kommunikation mellan lärare och elev, om de anses farliga – som i laboratoriemiljö eller under idrottslektioner – eller av hygieniska skäl.

På andra platser är heltäckande slöja tillåtet.

Källor: Folkbladet och AFP

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!