Österrike stänger militanta moskéer

Österrike stänger militanta moskéer

I Österrike stängs nu sju moskéer och flera imamer utvisas i en stor kontroll av politisk islam, som sprider dig i landet. Detta enligt DN. Parallella samhällen, politisk islam och radikalisering har ingen plats i det österrikiska samhället, menar landets förbundskansler Sebastian Kurz.

I sin tidigare roll som integrationsminister bidrog Kurz 2015 till en lag som förbjuder utländsk finansiering för religiösa grupper och även gjorde muslimska föreningar skyldiga att ha en grundläggande positiv syn på det österrikiska samhället.

Sebastian Kurz är i dag partiledare för det konservativa ÖVP, den österrikiska motsvarigheten till moderaterna, och bildade som vinnare i höstens nyval regering tillsammans med högerpartiet FPÖ.

Upp mot 60 imamer kan få lämna landet om de visar sig vara skyldiga till att ha tagit emot pengar från utlandet. Enligt inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) kan det bli fråga om närmare 150 personer, imamer och deras familjer, som utvisas.

Det här är bara början, säger vicepresidenten och FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache.

Av Österrikes 8,8 miljoner invånare är runt 600.000 muslimer. Kontrollen av moskéer och imamer har försämrat relationerna till Turkiet och president Erdogans talesman skriver på twitter: ’Det här är ett försök att peka ut muslimska grupper för att vinna billiga politiska poänger’.

I april spreds bilder på hur barn i en moské spelar upp slaget vid Gallipoli. De bär uniform, viftar med turkiska flaggor och spelar sedan döda. ’Liken’ läggs på rad, draperade i turkiska flaggor. Moskén drivs av ATIB, förbundet för turkisk-islamska kulturföreningar, som har sin bas i tyska Köln och är en gren av Turkiets religionsmyndighet Diyanet.

Bilderna ledde till en utredning som ligger till grund för regeringens beslut att utvisa imamerna och stänga moskéerna.

Christopher Jarnvall