Kristersson målar in Moderaterna – igen

Kristersson målar in Moderaterna – igen

Vi minns alla valet 2014. Moderaterna och Alliansen hade tydligt deklarerar redan veckorna före valet, att man aldrig skulle komma att samarbeta med Sverigedemokraterna (så som man hade gjort upp med Miljöpartiet 2011) i regeringsposition. Det blev ju då så att säga öppet mål för Socialdemokraterna.

Moderaterna hade alltså på förhand banat väg för vänsterregeringen. Och sedan kom den s k Decemberöverenskommelsen i slutet av förra valåret, som vi alla minns. Fyra förlorade år och kaos i Sverige.

Och kaoset fortsätter och Moderaterna och deras nye partiledare verkar inte ha lärt sig någonting.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger nu i en intervju med DN, att han inte kommer att sätta sig ned och förhandla om budgeten med Sverigedemokraterna efter valet. Om han gjorde det skulle han svika vad han tidigare har sagt, säger han.

Han förväntar sig också att det kommer att bli svårt att bilda regering efter valet och att det sannolikt inte kommer att vara så tydligt vem som har vunnit efter valnatten den 9 september. Jo, tack. Det har han nog rätt i.

NB Nyhetsbyrån tror att SD kommer att varas törsta parti efter valet och Moderaterna därefter. Socialdemokraterna kommer att tappa ännu mer. Vi kan ha fel – men kom annars ihåg var ni läste det först. Och egentligen spelar inte den inbördes storleksordningen så stor roll. Det lär bli svårt med regeringsbildandet hur som.

Detta bör Kristersson ständigt har i åtanke. Sannolikt blir det han själv och hans parti som blir regeringsbildare med SD i ryggen. Och vem som än sätter sig i regeringsposition – S, M eller SD – kommer att bli beroende av minst en annan jämnstor aktör.

Ulf Kristersson är förstås rädd att tappa ’vänstermoderaterna’ om han inte tydligt deklarerar ett totalt ointresse för samarbete med SD. När valet väl är över kan han alltid skylla ett närmande M-SD på ’ett nytt parlamentariskt läge’, i synnerhet om Kristdemokraterna möjligen faller ur Riksdagen.

Men det finns stora risker med att vara oärlig inför väljarkåren och att måla in sig i ett hörn tre månader före valet är mycket dumt. Det borde diskvalificera vederbörande från statsministerposten bara av det skälet.

Och – frågar sig vän av ordning – vilka tänker sig Moderaterna då att förhandla budget med för att få majoritet i Riksdagen? Socialdemokraterna? Miljöpartiet? Vänsterpartiet?

Christopher Jarnvall